AI Chat Paper
Note: Please note that the following content is generated by AMiner AI. SciOpen does not take any responsibility related to this content.
{{lang === 'zh_CN' ? '文章概述' : 'Summary'}}
{{lang === 'en_US' ? '中' : 'Eng'}}
Chat more with AI
PDF (2.2 MB)
Collect
Submit Manuscript AI Chat Paper
Show Outline
Outline
Show full outline
Hide outline
Outline
Show full outline
Hide outline
Research | Open Access

The effects of food abundance and disturbance on foraging flock patterns of the wintering Hooded Crane (Grus monacha)

Ling Yang1,2,3, Lizhi Zhou1,2,3 ( ), Yunwei Song4
School of Resources and Environmental Engineering, Anhui University, Hefei 230601, China
Institute of Biodiversity and Wetland Ecology, Anhui University, Hefei 230601, China
Anhui Biodiversity Information Center, Hefei 230601, China
Shengjin Lake National Nature Reserve of Anhui Province, Dongzhi 247200, China
Show Author Information

Abstract

Background

Food abundance and availability affect flock patterns of foraging birds. Cost and risk tradeoffs are especially critical for flocks of wintering waterbirds foraging in lake wetlands. Waterbirds losing suitable habitats face insufficient food supplies and high levels of disturbance, affecting their foraging activities. Our Objective was to study the effects of food abundance and disturbances on flock size and the structure of Hooded Crane flocks wintering at Shengjin Lake and, as well, to understand the response of wintering waterbirds to habitat degradation for future management decisions and protection of the population.

Methods

We investigated food abundance, disturbances and flock foraging activities of the wintering Hooded Crane in several foraging habitats of Shengjin Lake from November 2013 to April 2014. Flock size and structure were observed by scan sampling. Data on food abundance and disturbances were collected by sampling. Flock size and structure were compared among three wintering stages. The relationship between food resources, disturbances and flock size were illustrated using a generalized linear model.

Results

In the early and middle wintering periods, the Hooded Crane used paddy fields as its major foraging habitat, where the number of foraging birds and flocks were the highest. During the late period, the cranes took to meadows as their major foraging habitat. The variation among foraging flock was mainly embodied in the size of the flocks, while the age composition of these flocks did not change perceptibly. Family flocks were notably different from flock groups in size and age composition. The Results of a generalized linear model showed that the food abundance had a marked effect on foraging flock size and age composition, while disturbances had a significant effect only on flock size. From our analysis, it appeared that the combined effect of the two variables was significant on the size of the foraging flock, but had less impact on age composition.

Conclusions

Food abundance and disturbances affected the flock size of the Hooded Crane. With abundant food and high disturbances, flock sizes increased owing to cooperation in foraging. To avoid competition and maximize foraging benefits, flock size reduces with an abundance of food but low disturbance. By trading off risks and costs, the cranes showed flexible flock distributions and a variety of foraging strategies to maximize benefits and to improve their fitness.

References

【1】
【1】
 
 
Avian Research
Article number: 15

{{item.num}}

Comments on this article

Go to comment

< Back to all reports

Review Status: {{reviewData.commendedNum}} Commended , {{reviewData.revisionRequiredNum}} Revision Required , {{reviewData.notCommendedNum}} Not Commended Under Peer Review

Review Comment

Close
Close
Cite this article:
Yang L, Zhou L, Song Y. The effects of food abundance and disturbance on foraging flock patterns of the wintering Hooded Crane (Grus monacha). Avian Research, 2015, 6(1): 15. https://doi.org/10.1186/s40657-015-0024-z

1285

Views

85

Downloads

21

Crossref

N/A

Web of Science

26

Scopus

8

CSCD

Received: 02 March 2015
Accepted: 02 June 2015
Published: 12 August 2015
© 2015 Yang et al.

This is an Open Access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/), which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided you give appropriate credit to the original author(s) and the source, provide a link to the Creative Commons license, and indicate if changes were made. The Creative Commons Public Domain Dedication waiver (http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/) applies to the data made available in this article, unless otherwise stated.